

CUNDA‘da turist olmak : Tur acentelerinin vazgeçilmez duraklarından biri olan Ayvalık Cunda Adasına karadan otobüsler veya denizden gezi tekneleriyle taşınan turistler, iskele çevresinde sahil yürüyüşü sonrası Cunda Adasına yeni yapılan çok dükkânlı pazara dalıyor ve bilhassa Ayvalık simgesi, amblemi taşıyan yöresel hediyelik eşyalara, resimlere, biblolara bakıyorlar. Cunda Adasında taş evlerin sıralandığı daracık taş kaplı sokaklarda tur rehberinin verdiği bilgileri dinleyen turistlere, adada bulunan Bizans mimarisi stilindeki Taksiyarhis Kilisesi, Panaya Kilisesi ve diğerleri gezdiriliyor. Bazısı pansiyon, bazısı yazlık olarak kullanılan eski Rum evlerinin kapı tokmakları, duvar süsleri, pencereleri ve pencerelerinden dışarı çıkan müzik sesleri, değişik bir atmosferde olduğunuzu hissettiriyor. Balığa çıkacak balıkçıların gölgeli duvar diplerinde paraketeleri hazırlamaları, bahçe duvarlarında miskin kedilerin oluşturduğu kompozisyonlar karşısında, fotoğraf makineleri, kameraları, cep telefonlarıyla bir tür foto safari yaşayan turistler, sınırlı program içinde ayaküstü zamanı değerlendirip, domatesli, peynirli Ayvalık tostu, sakızlı dondurma, lokma yemeyi, Taş kahvede çay içmeyi de ihmal etmiyorlar. Çarşı boyunca şık şişelerde satılan hediyelik has zeytinyağı alanlarda oluyor. İskele karşısında bulunan galeride, farklı tasarımlarıyla sergilenen takılar da hanımlar tarafından büyük ilgi görüyor.Cunda’nın arka yüzüAdaya gelişte köprüyü geçtikten sonra yükselen asfalt rampa yolu takip edenler, Cunda’ya ve Ayvalık sahil siluetini yüksekten seyreden tepeden geçerek adanın oldukça sakin, doğal görünüme sahip kamp alanlarının ve gözü rahatsız etmeyen bazı konaklama tesislerinin bulunduğu bölüme geliyorlar. Zeytin ağaçları arasında yer yer turistik tesislerin bulunduğu bu bölümde, tek katlı ahşap ağırlıklı bungalov tipi evlerde, karavanlarda, kamp alanlarında konaklanabiliyor. Konuklar için ağaç gölgeli çardaklar, restoranlar, sahil bahçeleri, çevrenin oksijeni bol esintili havasıyla bunalmadan, yoğun Ağustos böceği sesleri arasında tatil imkânı sağlıyor. Otomobil, motokaravan veya motosikletle gelenler tatilleri boyunca güneşten, kum plajlı denizden, su sporlarından, tesisin ünitelerinden ve internet hizmetinden yararlanıyorlar. Şimdi adanın bu renkli cafcaflı görüntüsünden ayrılıyor. Girişte karşılaştığımız metruk değirmenin sağında uzanan önceleri asfalt sonraları toprak yola devam ediyoruz.Patriça Burası Patriça Koyu olarak anılıyor adanın ön yüzüne oranla in cin top oynuyormuş gibi görünüyor.Patriça Koyuna bir başka deyişle buraya huzur koyu da diyebiliriz. Yapılaşmaya izin verilmiyor, zamanında ne yapılmışsa onlar kalmış, şimdi çivi çakmak yasak türünden koruma alanı içinde bulunuyor. Yunanca da koltuk değneği anlamına gelen Patriça gündüzü başka, akşamı başka yaşanan ender kalmış huzur sığınaklarından biri. Ne var diye sorarsanız aslında pek fazla bir şey yok. Temiz, sığ bir deniz, yaşayan deniz canlılarının bile doğallığı korunmuş, etraftan koya atık yok. Zamanında zeytin toplamak için gelenlerin konakladığı Birinci ve İkinci Köy olarak anılan 25 - 30 evden oluşan yerleşimler dışında, yazlıklar, siteler yok. Şekil itibari ile koltuk değneğine benzediği için bu isimle anılan Patriça da 1922 yılında Giritliler yaz kış oturup tarım ve zeytincilik yaparken sonraki yıllarda kimse kalmamış. Giritlilerin hepsi Ayvalığa bakan Cunda'nın ön yüzüne taşınmışlar. Patriça'nın zeytinleri ise günümüzde Balıkesir'den gelen işçiler tarafından zeytin toplama mevsiminde yapılıyor olmuş. Metruk evlerin bazıları ise Türkiye'nin önde gelen, ileri görüşlü en zengin kuruluşları tarafından satın alınmış. Zeytin ve çınar ağaçlarının gölgesi ise, yaz aylarında kampçıların gözde mekanlarını oluşturuyor. Piknikçilerin uğrak noktalarından olan bu bölge, lüks otellerden bıkıp biraz da yabanıl hayatın özlemi içinde olan turistlerin, karavancı, kampçıların gözdesi. Aracını sahile park edip, hatta kabin gibi kullananlar, gün boyunca ücretsiz denize girebiliyorlar. Pazar günleri Birinci Köyden sonraki alanlarda piknik izni verilmiyor. Patriça'nın tam karşısında ki Güvercinlik isimli küçük adada yer alan Agios Yorgis Manastırı yıkık duvarları, kulesiyle hala ayakta durmaya çalışıyor. Ada ise martıların yuva yaptığı, keçilerin bırakıldığı ölçüde sakin. Patriça'nın arka tarafında bulunan bir başka dini yapı ise "Ay Işığı Manastırı" olarak anılıyor. Ayvalıktan kalkan günübirlik motor turlarının da deniz banyosu molası verdikleri duraklar' dan biri olan sahil manastırı, Rumlar zamanında, evlenmek isteyen kızların dilek kapısı olarak ün salmış. Ne var ki, bugün bakıma muhtaç yıkık ve harap durumda.
Cunda’nın arka yüzü : Adaya gelişte köprüyü geçtikten sonra yükselen asfalt rampa yolu takip edenler, Cunda’ya ve Ayvalık sahil siluetini yüksekten seyreden tepeden geçerek adanın oldukça sakin, doğal görünüme sahip kamp alanlarının ve gözü rahatsız etmeyen bazı konaklama tesislerinin bulunduğu bölüme geliyorlar. Zeytin ağaçları arasında yer yer turistik tesislerin bulunduğu bu bölümde, tek katlı ahşap ağırlıklı bungalov tipi evlerde, karavanlarda, kamp alanlarında konaklanabiliyor. Konuklar için ağaç gölgeli çardaklar, restoranlar, sahil bahçeleri, çevrenin oksijeni bol esintili havasıyla bunalmadan, yoğun Ağustos böceği sesleri arasında tatil imkânı sağlıyor. Otomobil, motokaravan veya motosikletle gelenler tatilleri boyunca güneşten, kum plajlı denizden, su sporlarından, tesisin ünitelerinden ve internet hizmetinden yararlanıyorlar. Şimdi adanın bu renkli cafcaflı görüntüsünden ayrılıyor. Girişte karşılaştığımız metruk değirmenin sağında uzanan önceleri asfalt sonraları toprak yola devam ediyoruz.
Patriça (Patariçe) : Burası Patriça Koyu olarak anılıyor adanın ön yüzüne oranla in cin top oynuyormuş gibi görünüyor.Patriça Koyuna bir başka deyişle buraya huzur koyu da diyebiliriz.

Cunda Adası ve Patriça Koyu'na nasıl gidilir?: Özel araçla İstanbul çıkışlı olanlar için Güneşli gişelerden devamla Kınalı sapağına kadar TEM otoyolunu kullanabilir. Tekirdağ , Malkara, Keşan üzerinden Gelibolu'ya gelebilirler. Çanakkale'ye geçiş Gelibolu - Lapseki ile Eceabat- Çanakkale arasında saat başı kalkan feribot geçişleri ile yapılıyor. Kilitbahir - Çanakkale arası birkaç araç taşıma kapasiteli motor seferleri de var. Edremit körfezi sahilini dolaşırken Altınoluk - Güre arası yol kenarına dökülmüş kaplama malzemeleri ve yol genişletme çalışmalarına tanık oluyorsunuz. Gömeç, Burhaniye sonrası Ayvalık yol ayırımını takip ederek İlçeye girişte sağdan ayrılan asfalt yol Alibey Adası tabelası ile belirtiliyor. (Cunda adasının bir ismi de Alibey Adası.) Patriça Koyu içinde ki adanın manastırına gitmek için sahildeki teknelerden biri kiralanırken, Ay Işığı Manastırına gidiş için yarım saat süre ile zeytinlik alanda yürümek veya Ayvalıktan kalkan tekne turlarına katılmak gerekiyor.
Cunda Adası ve Patriça Koyu'nda ne yenir?: Ege sofra kültürünü en iyi tanıyabileceğiniz Cunda restoranlarından biri de Taş Kahve yanında bulunan Deniz Restoran.

Deniz Lokumu: Krides, ahtapot, pavurya içi kıyma makinesinde çekiliyor, bu karışıma baharat ilave ediliyor, galeta ununda lokum şeklinde biçimlendirilip kızartılıyor. (Lokumlar Afrodizyak özellikli yiyecekler arasında gösteriliyor)

Kalamar Yumurtasından Güveç: Kalamar yumurtaları ince olarak kesiliyor, mantar, yeşil biber ince doğranıp birlikte hafifçe pişiriliyor, üzerine domates ilave edilip karabiber, tuz, kaşar peyniri ile beraber fırına veriliyor. Bu pişirimin ayrıca tereyağı ile yapılan versiyonu da bulunuyor.
Dil Balığı Sote: Dil balıkları ayıklanıp, kesiliyor, zeytinyağında kavruluyor. Sarımsak, beyaz şarap ile birlikte pişerken balıklar bu sosu emiyor, maydanoz ilavesiyle servis ediliyor.
Isırgan otu salatası:Vitamin değeri yüksek olan şifalı, çiğ ısırgan otları, rüzgarlı adalardan toplanıp ince kıyılıp terbiye ediliyor. Taze soğan, domates, gibi ilavelerle sunuluyor.
Enginar salatası: Karaciğer dostu olan enginarlar çiğ olarak ayıklanıp ince doğranıyor limon suyu içine atılıyor, özel sosla beraber rakı mezesi olarak sunuluyor.Asma yapraklı sardalya balığı, lor böreği, ahtapot ızgara, deniz fasulyesi, domates soslu börülce, izdinya otu, muhriye, enginar salatası, akkız otlu balık kavurma, balıklı bamya Süleyman ustanın anlattığı yeni çeşitler. Birkaçının tarifini yine siz sevigili okurları için verdi.
Balıklı bamya için önce soğanı kavuruyor, domatesleri rendeliyor, bir parça limon, beyaz etli bütün balıklarla beraber yapılabiliyor. Balıkların kılçığını alırsak daha da iyi olacağını söylüyor. Taze bamyalarla beraber tencerede yarım bardak zeytinyağı, bir bardak su ilavesiyle yarım saat pişirip servis ediliyor.
Akkız otlu balık kavurma: Otun özelliği tatlı bir ot oluşu, kırsal alanda toplanıyor. beyaz etli balıklarlardan uygun olanı ile sote yapılıyor. Krema ilave edilirken içine kapari ve mantar konuyor.
Muhriye: Kıbrıs'ta ve Cunda'da yetişen bir ot türü. Bamya lezzetini andırıyor, zeytin yaprağı görünümünde sıcak semizotu yemeği yapar gibi işlem görüyor. Temmuz ila Eylül arası mevsimi bulunuyor.
İzdinya Otu: Ot haşlanıyor, ayrı tavada sovanı zeytinyağı kavuruyoruz. Haşlanmış otu bu karışıma ilave edip, içine çırpılmış köy yumurtası koyuyor çeviriyoruz. (Kış mevsiminde yapılıyor).
Domates soslu börülce:Rendelenmiş domates içine limon, zeytinyağı, dövülmüş sarmısak, tuz ilavesi yapılıyor bu sos taze börülceler haşlandıktan sonra salatası üzerine gezdirilip yeniyor.
Reçelli lor: Tüm yemeklerden sonra ikram olarak verilen kozak yaylasının kozak fıstıkları ilavesiyle vişne reçelli taze lor bulunuyor. Cunda Deniz Restoran:0 (266) 327 16 85
Yemekler üzerine tatlı yemek isteyenler için Sahil boyu Deniz Restoran karşısında hizmet veren ünlü "Lokmacı Saki" Sakız adasından ithal edilen dünyaca ünlü sakızlarla hazırladığı sakızlı dondurma ilaveli lokmalarından yemek için sıraya giriliyor. Henüz dökülmüş şerbetli sıcak lokmalar üzerine konulmuş sakızlı dondurmalı lokmalar damakta tat bırakıyor. Adanın hediyelikleri:Yakınlarınıza, sevdiklerinize adanın özelliğini yansıtan hediyelerden almak isterseniz,Taş kahvenin arkasında bulunan Has Ada Yağcılık dükkanına Fatoş Hanıma uğramanız yeterli oluyor. Değişik şişelerde satışa sunulan ve sadece Cundanın zeytinlerinden üretilen sızma yağı, zeytin salatası, zeytin reçeli, zeytin turşusu, zeytin ezmesi, kurutulmuş yağda domates, sakız reçeli, ev yapımı sabun gibi hediyelikler şık ambalajlarlarıyla vitrinlerdeki yerlerini alıyorlar. Memnun kalıp arzu edenler için ürünler Kargo ile Türkiye'nin her yerine gönderiliyor. Tel No: 0 (266) 327 11 49.Cunda Adası'nda restoranların bulunduğu arka paralel sokağında yeni açılan müzikli barlar, eğlence isteyenlere farklı mekanlar sunuyor.
Cunta Adasında konaklayabileceğiniz otel, motel, pansiyon ve apartlar;
Cunda Adasında bir çok pansiyon apart ve otel bulunuyor. Arzu edenler adanın çeşitli yerlerinde kamp ve karavan sahası da bulabiliyorlar. Pansiyonların bir kısmında hummalı bir faaliyet görülüyor ve yenileme çalışmalarına , klima ilavelerine rastlanıyor. Cunda Adası restoranlar caddesine yakın olup geçen yıl hizmete giren Otellerden biride Kapya Oteli. Apart daireleri de olan, buzdolaplı, klimalı, banyolu temiz odaları olan iki katlı tesisin yüzme havuzu, araç park imkanı da bulunuyor. Otelde konaklayanlar, yoğun kuş ve horoz sesi ile uyanıp güne başlıyorlar.
Kapya Otel. : Tel No: 0(266) 327 13 21
Ekbir Hotel : Tel No: 0(266) 331 59 59
Basel Otel : Tel No: 0(266) 327 17 31
Clup Scala : Tel No: 0(266) 327 66 77
Selina Hotel : Tel No: 0(266) 327 21 41
Erol Hotel : Tel No: 0(266) 327 13 18
Panoroma Hotel : Tel No: 0(266) 327 16 58
Ortunç Hotel : Tel No: 0(266) 327 11 20
Artur Motel : Tel No: 0(266) 3327 10 14
Deniz Motel : Tel No: 0(266) 327 10 12
Cunda Motel : Tel No: 0(266) 327 17 35
Sayılgan Motel :Tel No: 0(266) 327 26 77
Haliç Park Hotel : Tel No: 0(266) 331 52 21
Cunda Hotel :Tel No: 0(266) 327 19 43
Çamlık Kamping : Tel No: 0(266) 12 22 86
Ada Kamping : Tel No: 0(266) 327 12 11
İlker Pansiyon : Tel No: 0(266) 327 10 34
Atün Pansiyon : Tel No: 0(266) 327 15 54
Ülke Pansiyon : Tel No: 0(266) 327 12 12
Özlem Pansiyon : Tel No: 0(266) 327 11 09
Altay Pansiyon : Tel No: 0(266) 327 10 24
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder